Alfabet: Den Sande Historie

Sproget giver som bekendt ofte anledning til mange misforståelser. Det skyldes ikke mindst det efterhånden fastslåede dogme, af ordet alfabet er dannet af græske alfa og beta. Det er ikke helt korrekt. Det er lykkedes Chewbacca at finde manuskriptet til den sande historie om alfabetet og dets respektive enheders rette betydninger; manuskriptet blev forfattet af Nikolaj Eshkol og efterfølgende gennemlæst af hans kone Candy, så den skulle være god nok.

A - det første bogstav i alfabetet. I dag kan vi kun gisne om hvorfor lige netop A blev det første; men påfaldende er det, at man samtidig med den franske kulturs imperialistiske dominans sidst i 1800-tallet byggede et urimeligt højt tårn i Paris. Et tårn som i den grad ligner bogstavet A i tastatur. Det er altså franskmændenes skyld. Læg også mærke til at A optræder først i sætningen: "Au revoir, les enfant, tres bien tu fait avec ta viande au jour dui avec le Pont Neuf. Oui oui."

B - allerede her går det galt igen. Brombærrekyler, birkes, brunmeleret blærekatar, bongotromme, beryllium og brokfugle; eksemplerne er talrige. Et helt umuligt bogstav man bedst forbigår i tavshed.

C - interessant fænomen. Optræder kun sjældent i det danske sprog (som i eks.: at "ciselere" sin urin), men har stor udbredelse i angelsaksiske kulturer. Desværre altså meget overset i Danmark. Men man kunne vel levende forestille sig en stilren og kraftfuld effekt hvis man nu i stedet sagde: "Hit med de ctartcabler" en kold morgen på motorvej E7 i snestorm. Nok et bogstav Dansk Sprognævn burde tænke lidt mere over. Chewbacca redder lidt af æren.

D - problembarnet. Opfostret på et børnehjem nær Vallekilde på Sjælland. Lyttede til Donovan alene i sin seng om natten. Som voksen blev det som det første bogstav angrebet af delirium tremens. Gennemgik herefter en lang dannelsesproces, som freudianere senere har taget til sig som et skoleeksempel på fortrængningens mekanismer. Forsøgte helt at fjerne sig fra sit væsen og ikoniserede sig som et tegn. Noget godt er der dog kommet ud af det: Doris Day sang HIMMELSK, Hans-Dietrich Genscher var god til at slå flik-flak, drot og mark er heller ikke at kimse ad. Er fortsat en uløst gåde.

E - helt anderledes problemfrit. En lang række gode ord begynder med E. Jeg nævner her dem allesammen: Ermelunden, esplanade, espresso, endvidere, Hans Erfurt, æreslegion, emu, emballage, embargo. Et af disse ord begynder dog ikke med E.

F - flot. Det meste hårdnakket påståelige bogstav i hele alfabetet. Ærekært og halsstarrigt. Fuck er ok.

G - her må musikindustrien påtage sig en del af skylden for misrøgten, idet den har tilladt eksistensen af navnkundige bands som Genesis, Gnags, the Georgia Satellites, Gerry & the pacemakers og ikke mindst Gladys Knight & the pips. Føj, industri. Har også lagt initial til jernholdige planter (daucus carota), fornemt kristent religionsoverhoved og udtrykket "puha, jeg fik helt gul feber på panden." (Hertugen af Brabant.). Græsseligt. Elsa og David Gress. Gladiolus.

H - hessian, først af alt hessian. Hvem husker ikke svinghjulsoperatørens spørgsmål til smeden: "kunne du eventuelt CO2-svejse mig et par fodboldstøvler i ren hessian? Bare inden weekenden, vi skal nemlig spille kamp i Fårevejle"...der var jeg forresten på besøg med min tante Korinta da jeg var en lillebittebitte kønsløs dreng i..(fork. af red.)

I - det 20. århundrede helt store chok. Lagde begyndelsesbogstav til internettet, som dog aldrig helt er slået igennem og efter sigende allerede på vej tilbage. Udgør i sig selv et forholdsord, som især anvendes til skøre udtryk som: "Hun er ikke den skarpeste kniv i skuffen" og senere: "Han er ikke den mest proteinholdige gajol i Spunk-pakken." Tillige sprogets store paradoks; man taler om "prikken over i'et". Her henvises der til det lille i, som hvis det havde en prik over sig ialt som helhed ville have to prikker. Anser også sig selv for at være prikken over i'et. Lider det måske af kastrationsangst? Vi ved det ikke. En vis Karl Smart mener at have tilbagevist teorien om i'et med de to prikker, men det har vist ikke rigtig noget på sig. Islagkage smager dog dejligt - og især lunt hvis man varmer den i mikrobølgeovn ved 1 milliard Kelvin-grader.

J - meget anonym type. Faktisk så selvudslettende at sjællændere og folk fra Glyngøre-kanten ikke ved hvad det er. Jyder i Mazda 323'ere og Brenderup-trailere med et påsat J-klistermærke forsøger at gøre opmærksom på dets eksistens, men forsøget har vist sig at have modsatte effekt. Jesus gik gennem ild og på vand med samme intention, men måtte lide den tort at blive forrådt at Udas Iskariot.

K - kendes i dag kun fra egennavne (propriumer): Kristeligt Folkeparti, August Krogh, Krudt-Hans, Krupp-koncernen, Krystalnatten, Klabautermanden, Agnes von Krusenstjerna, Kys-Kys Hanne!, Kancellibygningen, Hassel Kanin og Noël Coward, som hele livet igennem forgæves forsøgte at blive meritoverført til K. Hovedpersonen K i Franz Lehárs "Processen" (1925).

L - tyvagtigt. Patologisk løgner. Men meget folkeligt. Stjal fra A afføring og indførte det mere populære lort. Lusket. Lummer. Lurendrejer. Dog laks.

M - har især gjort sig på de skrå brædder og filmlærredet. Søn af en slags jødiske immigranter med efternavnet Schoenberg, som udvandrede fra Tyskland til USA da det var femten år gammelt. Allerede tidligt i sin opvækst viste M talent for at optræde med sang og musik; blev opdaget af agent Leonard Cheever Loophole og tog den lange vej fra varietéscenerne over Broadway til filmens celluloidstrimler og blev snart det vel nok største enkeltstående bogstav blandt Hollywoods stjerner. Glemte dog aldrig sine rødder og lagde navn til Fritz Langs (1890-1977) mesterværk M (1931) og Das Testament des Dr. Mabuse (1932). Fra 1933 gift med R, med hvem det fik afkommet U. Makrelsalat og Emmentalerost er opkaldt efter M.

N - ikke længere i brug. Den nordgermanske sprogstamme slagtede N under 100-års krigen mod svensken.

O - sympatisk; mange gode ord, jeg nævner i flæng: offside, Alice O'Frederikcs (1898-1968), obskøn, Occams ragekniv, Ombombo, orangutang, orangeri, overskydende skat og overspringshandling.

P - pis. Det til stadighed mest glemsomme bogstav i hele alfabetet. Siger så altid "pis". pispispis.

Q - af grønlandsk Q, 17. bogstav i alfabetet. Eskimoerne er helt pjattede med Q og bruger det flittigt og vel også mere end godt er: Qaanaaq (Thule), Qaqortoq (Julianehåb) og Qasigiannguit (Christianshåb). Også medskyldig i mange grønlandske ord- og valgsprog: quilakitsoq betyder "himlen er lav" og qaliaquisaq "vel er den ej". Det siger grønlænderne hele tiden og klasker sig på spæklårerne af grin. Ude på isen går de rundt med et elhegn og en rulle gaffatape som de så sætter op hvor de kan slippe af sted med det. Hvis det lykkes råber de mod den lave himmel: "Quilli Quilli Villi ha var evighedsstudentiq" og danser rundt arm i arm til en rask quickstep. På den måde er øen så besat. Q.E.D.

R - det pæneste navn i hele verden er Rune, som betyder hemmelighed. Alle der hedder Rune og flinke, kloge og flotte. I en klasse helt for sig selv - dog sammen med nogle andre. Kendt ordsprog: "Hvad skal vi overhovedet stille op med de her rodfrugter?" Røv, røv, røv, røv, røv og røv bliver bedre og bedre jo flere gange man siger det. Røv selv.

S - det mest benyttede i det danske sprog. Strandvasker, snothvalp, skidart, skrumpelever, skrutrygget, skalte og valte, slattenlars, slaraffenland, spenderbukser, spytkaraffel, Slesvig i Rødekro.

T - god nok på bunden, men også T er gennem tiden i den grad blev misbrugt. Særligt en lang række sindssyge mennesker har en forkærlighed for bogstavet. Triathlon-atleter er nogle af de værste. Først forsøge de at drukne sig selv med en alenlang svømmetur i et kæmpestort kar med saltet vand. Når det så ikke lykkes sætter de sig op på en velocipede, hvor pedalerne er fæstet til forhjulsnavet, og gennemcykler som gale strækningen Skals-Haderslev S 38 gange, tilbage nordpå rundt om Glyptoteket i Glæsborg, igen mod syd hvor de slutter af med 345.000 omgange på speedwaybanen i Vojens hvis altså ikke lige den er optaget. Eftersom de stadigvæk er levende smider - ja nærmest kaster - de velocipeden fra sig, nedkalder himlens forbandelse over al livslyst og giver sig til at løbe til de segner. Toldere er andet folkefærd som nidkært har plaget og vogtet over fredsommelige småsmuglere gennem årtier. Toldere er af samme æt som buschauffører, vandværksbestyrelser, parkeringsvagter og hjemmeværnsfolk, hvilket er blevet bevist i det ansete ugentlige tibetanske månetidsskrift Trutmund. Det bør dog bemærkes at tis, tissekone og alt andet med tis også begynder med T.

U - er som før nævnt afkom af M og R. Har stået noget i skyggen af sine henholdsvis berømte og utroligt flinke, kloge og flotte forældre. Forsøgte først at gå i M's fodspor, men måtte sig slået på målstregen af pissetrælse P, der havde glemt sit ærinde og ved et rent slumptræf overhalede U indenom. Episoden har siden påvirket U's løbebane i negativ retning. Ser det nu som sin fornemste opgave at være en slags Rasmus Modsat, som gennem moderat fysisk tortur efter bedste evne prøver på at ødelægge ethvert tilløb til optimisme: utilbens, utilpas, umulig, ugleset o.s.v. Kendes også fra forkortelsen UFO, altså uidentificerede flyvende projekter eller projektiler.

V - utrolig vredt bogstav. Faktisk et surt røvhul. Røv er jo ellers godt.

W - et godt eksempel på hybris og nemesis. Var oprindelig aldeles misundelig på V og muterede sig derfor til en fordobling af samme. Den gik ikke Grandberg. Bruges nu så godt som aldrig i Danmark. Lever på lånt tid i engelsktalende lande.

X - meget ensom type. Er som oftest adskilt fra resten af sit ord, da dette ikke vil kendes ved X på grund af lugtegener. Eksempelvis i kønskromosomet X-kromosom, som afstedkommer farveblindhed. Fra engelsk kendes X-ray, altså enten røntgenbillede eller én der engang hed Ray men nu noget mere tyskklingende. X er selvudslettende men vennesæl og bliver meget hurtigt træt.

Y - lider som sine nærmeste af mindreværdskomplekser på grund af sin relativt sene placering i alfabetet. Har dog været i stand til at hævde sig på adskillige uventede områder: da det havde afsonet sin værnepligt som radiomontør og livsledsagerske i Kenya i midten af det tyvende århundrede modtog det en velfortjent anerkendelse, da Yaoundè-aftalen mellem EF og 18 andre fransksprogede stater i Afrika blev vedtaget i 1964. Omkring 1900-tallet slog det sig på samfundsrevsende og kulturkritisk lyrik, hvorefter W. B. Yeats (1865-1939) opkaldte sig efter Y. Yeats modtog for denne dåd Nobel-prisen i 1923. Yo! siger det i dag.

Z - zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Æ - meget misundeligt bogstav. Raser stadig over at det ikke fik plads længere fremme i alfabetet. Havde foreslået rækkefølgen Æ-B-C-D-E-F.....men blev afvist og røvrendt på det groveste. (Røv er jo ellers fremragende.)

Ø - betegnelse for diagonalt univers. Ellers ikke noget.

Å - åh rosinen i pølseenden. Jeg er træt nu. Gider ikke mere. Og lige en indskydelse: næste gang gider i så ikke godt sætte mærkater på jeres kopper, for ellers er det altså ikke til at finde ud af. Ellers gik det godt, sandheden er kommet for dagen, men nu må jeg gå, Candy kalder med sin megafon inde fra alkoven. Åh, det skal gøre godt. Pfuhh, Åhja.

Tilbage